Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit jelent az UltraGreen minősítés?

Mit jelent az UltraGreen minősítés?
A piacon fellelhető hatalmas mosó-és tisztítószer választékban nehéz lehet eligazodni. Nagyon sok termék kap "öko", "bio", "környezetbarát", "zöld" jelzőt - kellő tudás nélkül aligha tudjuk megállapítani, melyik csupán marketingfogás és melyik állítás valóban megalapozott, azaz a termék valóban biztonságos családunk és környezetünk számára egyaránt. Az UltraGreen minősítés segít eligazodnunk!

Ha egy terméken az UltraGreen tanúsítvány logója látható, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak megfelelő tisztítószert tartunk a kezünkben, mely mentes mindenféle káros vegyi anyagtól.

Mi is ez az UltraGreen minősítés?

Az UltraGreen minősítést egy teljesen független és pártatlan tanúsító testület végzi, amely szigorú vizsgálatokkal elemzi és értékeli, hogy egy termék megfelel-e a szabványban meghatározott környezetvédelmi és egészségügyi követelményeknek. 

Mi mindenre terjed ki a vizsgálat? 

Az alábbi összehasonlító táblázat szemlélteti, hogy az Ecolabel minősítéshez képest is mennyivel többet vizsgál az UltraGreen:

  UltraGreen EU Ecolabel
Hatékonyság tesztelése A tisztítószerek hatékonyságát a tanúsító szerv saját laborjában, a 2017/1218 EU standard követelményeinek megfelelően vizsgálják. A tisztítószerek hatékonyságát a 2017/1218 EU standard követelményeinek megfelelően vizsgálják.
A csomagolás hatásmutatójának (Impact Ratio) vizsgálata igen ✓ igen ✓
A triklozán, parabének, formaldehid, és a formaldehidre bomló anyagok tilalma igen ✓ igen ✓
Elektrolízissel előállított vegyületek (pl. NaOH, KOH) tiltása igen ✓ nem X

Szintetikus polimerek (pl. karbomerek, akril polimerek) tiltása

igen ✓ nem X

 

Hogyan zajlik a tanúsításához használt eljárást?

Az OECD 301B egy tesztsorozat, ahol vizsgálják az aerob vizi környezetben történő biológiai lebonthatóságát az adott alapanyagoknak és/vagy konkrét tisztítószernek, amiből következtetni lehet az adott minta környezeti viselkedésére. Minél rövidebb idő alatt képesek a mikroorganizmusok lebontani az adott vegyület(eket), annál kisebb a környezetre gyakorolt negatív hatása. Természetesen ezt nem szabad összekeverni más negatív hatásokkal pl. eutrofizációval (vízvirágzás, nagy mennyiségű foszfor vízbe kerülése esetén extrém módon túlszaporodnak bizonyos algák, ami a víz oxigéntartalmának csökkenéséhez, ez pedig halpusztuláshoz vezet), aminek a kiküszöbölését más követelmények biztosítanak pl. foszfátok, foszfonátok, tripolifoszfátok mentesség.

 

AZ ULTRAGREEN CERTIFICATE-TEL RENDELKEZŐ TERMÉKEK NEM JELENTENEK KÖRNYEZETI KOCKÁZATOT a szürkevíz felhasználása során normál felhasználás mellett. 

 

Milyen előnyöket élvezhetünk, ha UltraGreen minősítéssel rendelkező terméket használunk?

1. Energiát (és pénzt) takarítunk meg

Az UltraGreen mosószerek bizonyítottan hatékonyak már alacsony hőmérsékleten is, tesztek bizonyítják a tökéletes hatékonyságukat már 30°C-on. A mosószerek  koncentrátumok, kis mennyiségben is kiválóan tisztítanak. Betartva az ajánlott mennyiséget, a mosószerek segíthetnek csökkenteni ökológiai lábnyomunkat és nem utolsó sorban a családi kötlségvetésre is jótékony hatással vannak. 

2. Óvjuk egészségünket

Az UltraGreen mosószerek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, még veszélyes anyag figyelmeztetést sem szükséges jelölni a terméken. Az UltraGreen termékekben szigorúan tiltottak az olyan anyagok, amelyek rákot okozhatnak, megváltoztathatják a DNS-t vagy károsíthatják a termékenységet, míg a szokványos mosószerekben előfordulhatnak. Szintén tiltott vagy korlátozott a környezetre vagy az egészségre káros allergén anyagok, illatanyagok és tartósítószerek alkalmazása.

3. Védjük környezetünket

Az UltraGreen mosó- és tisztítószerek nem lehetnek mérgezőek/ártalmasak a vízi élővilágra, valamint az OECD 301B teszt szerint biológiailag könnyen lebonthatónak kell lenniük. Nem tartalmazhatnak foszfátokat, amelyek serkentik az algák túlszaporodását, veszélyeztetik a többi vízi élőlényt és csökkentik a víz oxigénszintjét.

4. Csökkentjük a műanyagszemetet

Európaiak évente több mint 25,8 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, amelynek csupán 30%-át hasznosítják újra. Az UltraGreen mosószerek csomagolásának biológiailag lebomlónak vagy legalább újrahasznosíthatónak kell lennie annak érdekében, hogy csökkentsük a mikroműanyagokat a környezetben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekes infók
Az oldal tetejére